40 Jaar Gered Gereedschap Heusden

Een korte terugblik vanaf 1982.

Een aantal enthousiaste mensen ging zelf gereedschap inzamelen, toen met een bakfiets. Deze mensen van het eerste uur, om er maar een paar te noemen Jose Smits, Noor Peters, Cor van Boven - Kaarsemaker zouden in het najaar van 1982 de eerste inzameling hebben gedaan.
In 1986 in de Zwima in Drunen als Gered Gereedschap afdeling Habbekrats.
Uiteindelijk wordt dan op 1 februari 1995 officieel via een notariële akte de stichting Gered Gereedschap Drunen opgericht.
In 1997 heeft men in de oude Josefschool 2 dagen per week 2 jaar lang gewerkt aan een groot project, 3800 stuks gereedschap, tevens vierde men het 15 jarig bestaan.
In 2008 wordt een groep van Gered Gereedschap in Genderen dakloos, hun onderkomen in een smederij wordt verkocht en ze besluiten aan te sluiten bij wat nu Gered Gereedschap Heusden is. Daarmee wordt de bezetting zo ongeveer verdubbeld en dat geeft de productie een flinke boost. Aantallen van 9600 stuks en een totaal gewicht van 5400 kg in een jaar worden gehaald.
De sfeer blijft hetzelfde, enthousiaste vrijwilligers die dit allemaal hebben bereikt en dit nog steeds realiseren. Heden ten dage met 26 vrijwilligers op vier ochtenden en een middag in de week.

De Toekomst
De ontwikkeling is nu zo dat in vergelijking met voorheen steeds meer projecten zijn gericht op het meer zelfredzaam maken van de mensen in Afrikaanse landen. Was het vroeger voornamelijk het inrichten van technische schooltjes, is het nu naast de opleiding ook het verzorgen van gereedschapsets waarmee men meteen aan de slag kan gaan. Verder zorgen wij voor werkgelegenheid in de vorm van kleine zelfstandige werkplaatsen waar zij zelf oud gereedschap uit Nederland kunnen opknappen. Ook het opzetten van verhuurbedrijfjes waar kleine zelfstandigen en de bevolking gereedschap voor een klein bedrag kunnen huren, op die manier kunnen zij zelf in hun bestaan voorzien. Op dit moment is de vraag nog groter dan dat wij als totale organisatie kunnen leveren.